Google
Turisticki vodic
Sve kategorije

Priče o interesantnim mestima


Burgas je grad na južnom delu Bugarske obale Crnog mora. Počeo je aktivnije da se razvija početkom 20.veka i danas je veliki industrijski centar sa mnogo turističkih atrakcija u regionu. Napravljen pored mora i okružen jezerima, Burgas nudi relativno blagu klimu okarakterisanu hladnijim letima i toplijim zimama.

Gradska galerija likovnih umetnosti je domaćin singagogi secionističkog stila.  Takođe postoji i veliki broj muzeja:

Etnografski muzej (obuhvata različite etno izložbe u svom programu, nudi letnju školu umetnosti, zanata i igara)
Arheološki muzej (različite izložbe, drevne Rimske, Vizantijske i antičke Grčke)

Istorijski muzej (govori i o lokalnoj kao i o nacionalnoj istoriji, takođe je domaćin različitim gostujućim izložbama iz drugih muzeja i zemalja)

Prirodnjački muzej (pokriva floru, faunu, predmete medicine, fizike, različite tematske izložbe)
Tokom zime, muzeji su obično zatvoreni subotom i nedeljom. Postoji i veliki broj galerija, kao što su Bogoridi, Briž-Boadžijev i Petko Zadgorski umetnička galerija.

Flora je internacionalna izložba cveća koja se održava jednom godišnje i održava se još od 1985.godine. Održava se u paviljonima Sea Gardena blizu Severne plaže. Njen moto je Priroda-Čovek-Harmonija i posetioci su dobrodošli da uživaju u živopisnoj atmosferi među cvećem i takođe da kupe neke od veoma retkih biljaka ili možda neuobičajenih. Flora se obično održava krajem Aprila/početkom Maja ali većina kompozicija cveća ostaje otvorena za javnost do kraja leta. 

Poda je zaštićeno područje koje je inače deo velike močvarne oblasti, vitalno važne kao odmaralište za mnoge ptice koje koriste Istočnoevropsku migracionu rutu poznatiju kao Via Ponticum. Pored galebova i čigri tu su i retke i ugrožene vrste kao što su Pygmy kormorani, Dalmatinski pelikani i crvenogrudne guske koje se viđaju na ovim prostorima. Za posmatrače ptica iz drugih zemalja region Burgasa je veoma poznat sa stanovišta migracije. Do Pode se može doći javnim prevozom. Nalazi se na južnom izlazu/ulazu Burgasa, koristeći put ka Sozopolu. Zgrada centra za konzervaciju je specijalno dizajnirana za svoje svrhe. Centar ima tri velike terase kao mesta za posmatranje ovih ptica. Unutrašnje izložbe ilustruju veliku raznovrsnost Podine prirode. Grad ima veliki park zvani Sea Garden sa različitim zelenim vrstama i fantastičnim pogledom na zaliv Burgasa. Postoje male stepenice koje vode do peščanih plaža i tokom leta obala je prepuna kafića i diskoteka.

Grad Burgas je okružen sa tri jezera:

Vaja (najveće prirodno jezero u Bugarskoj. Nalazi se odmah zapadno od Burgasa. Voda sadrži od 4 do 11% soli. Slatkovodna voda dolazi iz tri reke i iz susednog Manderesko jezera koje je pretvoreno u branu. Ova jezera su poznata kao vrlo popularna mesta za ribolov). Via Pontica (jedan od najvećih ptičijih migracionih autoputeva prelazi preko ovog jezera i ovde možete naći preko 250 vrsta ptica. Lov na šarana je ovde izuzetno popularan)

Jezero Atanasovsko (nalazi se severno od Burgasa. Voda je malo slanija nego kod ostalih jezera što je čini veoma pogdnom za proizvodnju soli. Njegova severna strana je povezana sa Crnim morem. Put Burgas-Nesebar-Varna ide pravo kroz jezero. Zbog specifične slane flore u regionu više od 70% svih ptica koje se viđaju u Bugarskoj mogu se videti na ovom jezeru naročito tokom jesenje migracije. Deo jezera je pretvoren u prirodni rezervat i nalazi se pod striktnom kontrolom ulaska)

Jezero Manderesko (nalazi se južno od Burgasa. Do 1934.godine bilo je slano jezero ali njena struktura kasnije promenjena i kasnije je izgrađena brana. Na bokovima ovog jezera nalaze se odlična mesta za posmatranje ptice Poda i vrabaca)

Tokom leta možete ići na surfovanje i surfovanje sa zmajem u zalivu. Postoji nekoliko škola za surfovanje i vodene sportove, koje možete naći na Severnoj plaži. Takođe možete zakazati ronjenje. Burgas peščani festival je festival skulptura od peska i održava os od početka Jula pa sve do kraja Avgusta. Pesak prekriva više od 4ha. U severnom delu Sea Gardena (pored Park Hotela) umetnici iz celog sveta (Indonezije, Belgije, Holandije, Irske, Italije, Ukrajine, Rusije i naravno Bugarske) stvaraju fantastične peščane skulpture. Ulaz je slobodan. Takođe svi su dobrodoli da slikaju ove radove. Burgas Jahting nedelja održava se krajem Aprila blizu luke i Mosta na plaži. Učesnici su obično 20 do 30 jahti iz Grčke, Turske, Ukrajine, Rumunije i Bugarske.

Burgas se polako probija na svom putu ka uspehu na muzičkoj sceni sa nekoliko festivala koji srkreću pažnju međunarodnoj javnosti. Duh Burgasa traje tri dana na gradskoj centralnoj plaži svakog Avgusta. Na nekoliko stejdžova posetioci mogu da uživaju u svakakvim vrstama muzike (etno, rok, pop, indi, latino i elektro). Bendovi kao što su Faith No More, Fun Lovin Criminals, Kosheen, LTJ Bukem, The Sisters of Mercz, Bonobo, The Crystal Method su ovde gostovali. Radionice za ples i muziku su sastavni deo događaja. 2009.godine Times je ocenio ovaj festival kao jedan od najbljih u Evropi.

Internacionalni festival folklora je jedan od najstarijih internacionalnih muzičkih događaja u gradu. Počeo je 1985.godine kao festival za Balkanske igre i muziku ali se kasnije proširio do danas ugošćava više od 18000 plesača iz više od 400 plesnih grupa iz celog sveta. Festival se održava krajem Avgusta u brojnim mestima – otvorenim teatrima i scenama u gradskoj bašti i centralnim trgovima. Takođe nudi seminare o folklorskim tradicijama, šoping suvenira i demonstraccije tradicionalnih umetnosti i zanata. 

Burgas poseduje izobilje prehrambenog establišmenta. Postoji mnogo pizza restorana, pabova koji služe internacionalu hranu, kineskih restorana. Na glavnoj ulici služe se kebabi, palačinke, hot dogovi i hamburgeri za nešto više od 1 eura. Tokom leta dosta otvorenih restorana i pabova pojave se na obalama mora. Oblast sa najviše obalnih restorana i pabova zove se Kapnite i nalazi se na Severnoj plaži u Sea Gardenu.


Podeli? facebook

Podelite svoje mišljenje sa drugima...
letovanje 2013

Pogledajte i ovo


Aranžmani turističkih agencijaHotel Žik 2* zimovanje Bansko 2016
Hotel Žik 2* zimovanje Bansko 2016, Bugarska
Lokacija:  Manji porodičan hotel na 500 m udaljenosti od početne stanice gondole i 15-tak minuta hoda od centra grada. Smeštaj:  Hotel je izgrađen 2005. go...
cenaod 69EURza 7 dana

Apartmani Jagoda i Malina - Borovec 2016 zimovanje
Apartmani Jagoda i Malina - Borovec 2016 zimovanje, Bugarska
Lokacija: Apartmansko naselje smešteno 2 km od centra Boroveca, okruženo borovom šumom. Sagrađeno je 1981. godine, a poslednji bungalovi su renovirani 2011. go...
cenaod 299EURza 7 dana

Hotel Iglika Palace 4* Borovec zimovanje 2016
Hotel Iglika Palace 4* Borovec zimovanje 2016, Bugarska
Lokacija:  Hotel sa odličnom lokacijom, u centru Boroveca, udaljen 150 metara od najbližeg ski lifta. Smeštaj: Hotel ima 120 soba. Sastoji se od dve zgrade ...
cenaod 109EURza 7 dana

Hotel Finlandia 3* Pamprovo skijanje 2016
Hotel Finlandia 3* Pamprovo skijanje 2016, Bugarska
Hotel je smešten u mirnom delu Pamporova, udaljen je oko 800 m od prve žičare do koje je organizovan prevoz hotelskim mini bus-om. Sve sobe imaju kupatilo (tuš...
cenaod 145EURza 7 dana

Hotel Friends 3* Bansko zimovanje 2016
Hotel Friends 3* Bansko zimovanje 2016, Bugarska
Lokacija: Prijatan i moderan porodični hotel udaljen 500 m od početne stanice gondole i par minuta hoda od glavne ulice u Banskom. Smeštaj: Hotel ima kapacit...
cenaod 125EURza 7 dana

Tagovi


burgas, priče o interesantnim mestima

Probudi avanturistu u sebi!

Portal je posvećen svima koji vole da putuju i dele svoja iskustva. Naš cilj je da pružimo kvalitetne informacije o događajima, ideje za vikend putovanja svima koji vole da putuju, kao i korisne informacije koje će sigurno biti potrebne...

Zajedno ćemo inspirisati jedni druge, edukovati, zabaviti i stimulisati da što vise putujemo!Top
Dobrodošli na AndroidVodic turistički portal. Ovde možete pronaći iskustva drugih putnika ali i ideje za naredna putovanja, hotele, smestaj, apartmane ili aranžamane turističkih agencija... Prolecna putovanja za uskrs i 1 maj, letovanje 2015 Turska, aranzmani Grcka leto 2015 Tunis Egipat, Srebrno jezero, Sutomore, Budva
© 2015 Android Vodic turistički vodič. Sva prava zadržana.
Ukoliko imate sugestiju, ili smatrate da imate preciznije informacije,
biće nam zadovoljstvo da zajedno unapredimo postojeće podatke.