Google
Turisticki vodic
Sve kategorije

Priče o interesantnim mestima


Burgas je grad na južnom delu Bugarske obale Crnog mora. Počeo je aktivnije da se razvija početkom 20.veka i danas je veliki industrijski centar sa mnogo turističkih atrakcija u regionu. Napravljen pored mora i okružen jezerima, Burgas nudi relativno blagu klimu okarakterisanu hladnijim letima i toplijim zimama.

Gradska galerija likovnih umetnosti je domaćin singagogi secionističkog stila.  Takođe postoji i veliki broj muzeja:

Etnografski muzej (obuhvata različite etno izložbe u svom programu, nudi letnju školu umetnosti, zanata i igara)
Arheološki muzej (različite izložbe, drevne Rimske, Vizantijske i antičke Grčke)

Istorijski muzej (govori i o lokalnoj kao i o nacionalnoj istoriji, takođe je domaćin različitim gostujućim izložbama iz drugih muzeja i zemalja)

Prirodnjački muzej (pokriva floru, faunu, predmete medicine, fizike, različite tematske izložbe)
Tokom zime, muzeji su obično zatvoreni subotom i nedeljom. Postoji i veliki broj galerija, kao što su Bogoridi, Briž-Boadžijev i Petko Zadgorski umetnička galerija.

Flora je internacionalna izložba cveća koja se održava jednom godišnje i održava se još od 1985.godine. Održava se u paviljonima Sea Gardena blizu Severne plaže. Njen moto je Priroda-Čovek-Harmonija i posetioci su dobrodošli da uživaju u živopisnoj atmosferi među cvećem i takođe da kupe neke od veoma retkih biljaka ili možda neuobičajenih. Flora se obično održava krajem Aprila/početkom Maja ali većina kompozicija cveća ostaje otvorena za javnost do kraja leta. 

Poda je zaštićeno područje koje je inače deo velike močvarne oblasti, vitalno važne kao odmaralište za mnoge ptice koje koriste Istočnoevropsku migracionu rutu poznatiju kao Via Ponticum. Pored galebova i čigri tu su i retke i ugrožene vrste kao što su Pygmy kormorani, Dalmatinski pelikani i crvenogrudne guske koje se viđaju na ovim prostorima. Za posmatrače ptica iz drugih zemalja region Burgasa je veoma poznat sa stanovišta migracije. Do Pode se može doći javnim prevozom. Nalazi se na južnom izlazu/ulazu Burgasa, koristeći put ka Sozopolu. Zgrada centra za konzervaciju je specijalno dizajnirana za svoje svrhe. Centar ima tri velike terase kao mesta za posmatranje ovih ptica. Unutrašnje izložbe ilustruju veliku raznovrsnost Podine prirode. Grad ima veliki park zvani Sea Garden sa različitim zelenim vrstama i fantastičnim pogledom na zaliv Burgasa. Postoje male stepenice koje vode do peščanih plaža i tokom leta obala je prepuna kafića i diskoteka.

Grad Burgas je okružen sa tri jezera:

Vaja (najveće prirodno jezero u Bugarskoj. Nalazi se odmah zapadno od Burgasa. Voda sadrži od 4 do 11% soli. Slatkovodna voda dolazi iz tri reke i iz susednog Manderesko jezera koje je pretvoreno u branu. Ova jezera su poznata kao vrlo popularna mesta za ribolov). Via Pontica (jedan od najvećih ptičijih migracionih autoputeva prelazi preko ovog jezera i ovde možete naći preko 250 vrsta ptica. Lov na šarana je ovde izuzetno popularan)

Jezero Atanasovsko (nalazi se severno od Burgasa. Voda je malo slanija nego kod ostalih jezera što je čini veoma pogdnom za proizvodnju soli. Njegova severna strana je povezana sa Crnim morem. Put Burgas-Nesebar-Varna ide pravo kroz jezero. Zbog specifične slane flore u regionu više od 70% svih ptica koje se viđaju u Bugarskoj mogu se videti na ovom jezeru naročito tokom jesenje migracije. Deo jezera je pretvoren u prirodni rezervat i nalazi se pod striktnom kontrolom ulaska)

Jezero Manderesko (nalazi se južno od Burgasa. Do 1934.godine bilo je slano jezero ali njena struktura kasnije promenjena i kasnije je izgrađena brana. Na bokovima ovog jezera nalaze se odlična mesta za posmatranje ptice Poda i vrabaca)

Tokom leta možete ići na surfovanje i surfovanje sa zmajem u zalivu. Postoji nekoliko škola za surfovanje i vodene sportove, koje možete naći na Severnoj plaži. Takođe možete zakazati ronjenje. Burgas peščani festival je festival skulptura od peska i održava os od početka Jula pa sve do kraja Avgusta. Pesak prekriva više od 4ha. U severnom delu Sea Gardena (pored Park Hotela) umetnici iz celog sveta (Indonezije, Belgije, Holandije, Irske, Italije, Ukrajine, Rusije i naravno Bugarske) stvaraju fantastične peščane skulpture. Ulaz je slobodan. Takođe svi su dobrodoli da slikaju ove radove. Burgas Jahting nedelja održava se krajem Aprila blizu luke i Mosta na plaži. Učesnici su obično 20 do 30 jahti iz Grčke, Turske, Ukrajine, Rumunije i Bugarske.

Burgas se polako probija na svom putu ka uspehu na muzičkoj sceni sa nekoliko festivala koji srkreću pažnju međunarodnoj javnosti. Duh Burgasa traje tri dana na gradskoj centralnoj plaži svakog Avgusta. Na nekoliko stejdžova posetioci mogu da uživaju u svakakvim vrstama muzike (etno, rok, pop, indi, latino i elektro). Bendovi kao što su Faith No More, Fun Lovin Criminals, Kosheen, LTJ Bukem, The Sisters of Mercz, Bonobo, The Crystal Method su ovde gostovali. Radionice za ples i muziku su sastavni deo događaja. 2009.godine Times je ocenio ovaj festival kao jedan od najbljih u Evropi.

Internacionalni festival folklora je jedan od najstarijih internacionalnih muzičkih događaja u gradu. Počeo je 1985.godine kao festival za Balkanske igre i muziku ali se kasnije proširio do danas ugošćava više od 18000 plesača iz više od 400 plesnih grupa iz celog sveta. Festival se održava krajem Avgusta u brojnim mestima – otvorenim teatrima i scenama u gradskoj bašti i centralnim trgovima. Takođe nudi seminare o folklorskim tradicijama, šoping suvenira i demonstraccije tradicionalnih umetnosti i zanata. 

Burgas poseduje izobilje prehrambenog establišmenta. Postoji mnogo pizza restorana, pabova koji služe internacionalu hranu, kineskih restorana. Na glavnoj ulici služe se kebabi, palačinke, hot dogovi i hamburgeri za nešto više od 1 eura. Tokom leta dosta otvorenih restorana i pabova pojave se na obalama mora. Oblast sa najviše obalnih restorana i pabova zove se Kapnite i nalazi se na Severnoj plaži u Sea Gardenu.


Podeli? facebook

Podelite svoje mišljenje sa drugima...
letovanje 2013

Pogledajte i ovo


Aranžmani turističkih agencijaGrčka letovanje 2016 Stavros autobusom - Vila Vasilis
Grčka letovanje 2016 Stavros autobusom - Vila Vasilis, Grčka
Opis objekta: Lokacija: Nalazi se na 60 metara od plaže i na oko 250 metara od centra mesta. Opis: Smeštajne jedinice iz naše ponude su dvokrevetni i trokre...
cenaod 50EURza 10 dana

Stavros leto 2016 aranžmani Grčka 2016 autobusom - Vila Soso
Stavros leto 2016 aranžmani Grčka 2016 autobusom - Vila Soso, Grčka
Opis objekta: Vila Soso je udaljena 250m od centra I 150m od plaže. Vilu okružuje lepo dvorište sa dosta zelenila. U našoj ponudi su prostrani četvorokrevet...
cenaod 50EURza 10 dana

Leto 2016 Grčka Stavros autobusom - Vila Marina
Leto 2016 Grčka Stavros autobusom - Vila Marina , Grčka
Opis objekta: Lokacija: Odlično pozicionirana, na samo 30m od prelepe peščane plaže pod platanima i oko 300m od centra mesta. Opis: Vila Marina poseduje d...
cenaod 60EURza 10 dana

Putovanja u Grčku leto 2016 Stavros autobusom - Vila Maria
Putovanja u Grčku leto 2016 Stavros autobusom - Vila Maria , Grčka
Opis objekta: Vila Maria raspolaže dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim studijima koji se nalaze u spuštenom prizemlju, na prvom i drugom spratu. Pr...
cenaod 55EURza 10 dana

Letovanje 2016 Grčka Stavros autobusom - Vila Anthody
Letovanje 2016 Grčka Stavros autobusom - Vila Anthody , Grčka
Opis objekta: Lokacija: Novoizgrađena, moderna vila, nalazi se na udaljenosti oko 400m od plaže. Opis: Vila Anthodi je hotel apartmanskog tipa, poseduje mal...
cenaod 60EURza 10 dana

Tagovi


burgas, priče o interesantnim mestima

Putovanja
Probudi avanturistu u sebi!

Portal je posvećen svima koji vole da putuju i dele svoja iskustva. Naš cilj je da pružimo kvalitetne informacije o događajima, ideje za vikend putovanja svima koji vole da putuju, kao i korisne informacije koje će sigurno biti potrebne...

Zajedno ćemo inspirisati jedni druge, edukovati, zabaviti i stimulisati da što vise putujemo!Top
Dobrodošli na AndroidVodic turistički portal. Ovde možete pronaći iskustva drugih putnika ali i ideje za naredna putovanja, hotele, smestaj, apartmane ili aranžamane turističkih agencija... Prolecna putovanja za uskrs i 1 maj, letovanje 2016 Turska, aranzmani Grcka leto 2016 Tunis Egipat, Srebrno jezero, Sutomore, Budva
© 2015 Android Vodic turistički vodič. Sva prava zadržana.
Ukoliko imate sugestiju, ili smatrate da imate preciznije informacije,
biće nam zadovoljstvo da zajedno unapredimo postojeće podatke.